Hur spelar man kortspelet poängpoker

Poängpoker, även känt som femkortspoker, är ett äldre spel som har blivit älskat världen över. Det har utan tvekan varit ett populärt spel i Sverige under lång tid. Chicago är en senare version av det, som är väldigt lik. Båda kortspelen handlar främst om tur, men de kräver också en del skicklighet. Innan du blir en storspelare måste du lära dig reglerna, och framför allt hur pokerpoäng räknas. Klassisk poker spelas med 52 kort, ibland med jokrar. Idag spelar många online- eller fysiska kasinon också med två kortlekar för att få en runda att gå snabbare. Vi guidar dig till reglerna för poängpoker här så att du kan briljera på din nästa spelkväll!

Regler för poängpoker

Bestäm en givare som delar ut 52 kort till 2 till 6 spelare, varje spelare ska ha 5 kort.

De återstående korten i kortleken placeras i en hög på bordet.

Det kan också vara bra att föra ett protokoll, som en viss spelare håller under spelet så att man dokumenterar alla poäng samt följer alla regler för poängpoker.

Nu börjar den första bytesrundan. Här får alla spelare möjlighet att kasta de kort de inte vill ha och plocka upp lika många kort igen från den mellersta högen. De kasserade korten används inte igen under spelet.

Kortens värde poängpoker

 • Ett par av samma valör är värt 1 pokerpoäng.
 • Två par av samma valör är värda 2 pokerpoäng.
 • Tre av samma slag, denna kombination innehåller tre kort av samma valör och kallas triss. En triss är värd 3 pokerpoäng.
 • Stege, fem kort i rad, men inte alla i samma färg, är en stege. En stege är värd 4 pokerpoäng.
 • Färg, fem kort som alla har samma symbol, men som inte ligger i rad, är en färg. En sådan färgkombination ger 5 poäng.
 • Kåk, denna kombination består av tre kort i en rang och två i en annan. Till exempel, 3 5:or och 2 3:or. En full kåk ger 6 poäng
 • Fyra av en sort, fyrtal innebär fyra kort av samma rang.
  Detta ger 7 poäng i poängpoker.
 • Färgstege är en kombination av fem kort i samma färg i turordning.
  Till exempel spader 2,3,4,5,6.
 • Stegen ger 8 poäng i poängpoker och 11 poäng i Chicago.
 • En royal straight flush är en form av stege, men är endast giltig om du får en kombination av ess, kung, dam, knekt och tia i samma färg.
  Färgen spelar ingen roll så länge den är densamma.
  Denna kombination ger dig hela 9 poäng i poängpoker.

Spelet fortskrider

Efter att givaren delat ut korten, tittar varje spelare på sin nya hand och bestämmer vilken rang och färg den har.

Detta är viktigt eftersom spelarna i slutet av spelet kommer att jämföra sina händer för att fastställa vinnaren.

Färgerna är hjärter, ruter, klöver och spader och det finns 13 grader i varje färg: Ess, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, knekt, dam och kung.

Om två eller flera spelare har samma rang och samma färg drar dessa spelare ytterligare ett kort för att se vem som vinner.

Spelaren med det högst rankade kortet vinner (esset är högst).

Vad är ett stick i poängpoker?

I poängpoker tjänar du poäng beroende på kombinationen i din hand.

Spelaren till höger om den utsedda dealern lägger ett kort på bordet.

De andra spelarna placerar sedan var och en ett kort med samma symbol/färg och med ett så högt värde som möjligt. Den spelare som placerat det bästa kortet i ett stick får börja nästa runda. Detta fortsätter fram till det femte och sista sticket.

Spelaren med det högsta kortet i det femte och sista sticket får 3 poäng.

Hur vinner man poängpoker?

Spelet fortskrider genom att varje spelare antingen spelar ett kort eller skickar ett kort vidare till sin vänstra sida. När alla spelare antingen har spelat eller lämnat ett kort går spelet vidare till nästa spelare som fortfarande har kort på handen. Om en spelare får slut på kort drar han/hon ett kort från leken och blir åter aktiv igen. Den första personen som tjänar 13 poäng är vinnaren av poäng pokern.