Ja, gott folk, då börjar det att dra ihop sig mot det allra finaste och heligaste som går att uppleva i Tyrolen och Österrikiska Alperna, nämligen Julafton och Nyårsafton. Inte allting har gått enligt planerna hittills, men detta är knappast den första sena vintern någonsin och är det något som Tyroler-folket är duktiga på, så är det att fira vintern.

Bild av jultomte som sprider julglädje på ett torg i Innsbruck

Snön har låtit vänta på sig i år, även om det började bra med tidig kyla i november. Men sedan slog vädret om till något varmare temperaturer, och alla pisttekniker vid skidanläggningarna har fått arbeta mycket hårt med att försöka skapa ett underlag som duger att åka på. En del av anläggningarna har dock lyckats och säsongen är sedan en tid tillbaka igång med en del skidåkning av lokalbor och turister, men inte fullt som förväntat och inte riktigt i den omfattning som är normalt för området. Ännu finns det gott om tid kvar, givetvis hoppas vi på mer snö och bättre skidväder framöver.

Nu fokuseras alla förberedelser inför jul och nyår, det är mycket som ska stämma inför de kommande storhelgerna. Såväl turistnäringen som julhandeln är inne på slutspurten inför den stora dagen, då allting ska handla om att ta det lugnt, njuta av högtid med vänner och familj, samt att stanna upp i vardagen för att uppskatta allt gott som vi har i våra liv och omkring oss. Ingenstans finns väl mer att vara tacksam för än i Innsbruck området, med all dess naturliga prakt och skönhet.

Bild av de majestätiska bergen omkring Innsbruck

Skulle man inte ha sina rötter lokalt i Innsbruck, så behöver man inte misströsta för det. Ett rejält utbud av hotell, restauranger och andra lokaliteter kommer att hålla öppet för att välkomna stadens alla besökare till ett julfirande. Storslagna måltider och julmiddagar kommer att kunna avnjutas, en del ackompanjerade av live underhållning i en lugn och stillsam miljö. Det kommer även att finnas julgalor, utställningar, konserter och givetvis något som är en självklar del av centraleuropeisk folkkultur: högmässor i stadens kyrkor.

Julhandeln väntas sedan fortsätta i mellandagarna, tillsammans med turistnäringens alla evenemang och utflykter. Äventyr och utflykter på egen hand är som alltid naturligtvis välkomna och fullt möjliga, men med tanke på att även räddningspersonal firar jul med sina familjer under julafton och juldag, så rekommenderas att man använder sig av en nyttig dos av sunt förnuft och är lite extra försiktig under storhelgerna.

Bild av hur det kan se ut utanför en after-ski julfest på en utsikts restaurang vid Innsbruck

Inför nyårsafton, eller Silvester, som det kallas på österrikiska, väntas även då ett stort utbud av olika evenemang och möjligheter till firande. För små barn organiseras tidigare nyårsfiranden under eftermiddagarna, med tanke på att det kan vara sent för många av dem att vara vaken omkring midnatt. Givetvis anordnas i vanlig ordning även rejäla nyårsfester för vuxna vid olika platser, med goda möjligheter för ungdomar att fira in det nya året på de sätt de mest föredrar. Härligt dunkande musik, flödande drinkar och goda humör är en självklarhet i Innsbruck på nyårsafton och om man dessutom vill kunna hitta en utkiksplats för att beskåda de fantastiska nyårsfyrverkerierna med god mat i en magiskt vacker miljö, så har man verkligen hamnat helt rätt.

Det återstår inte mycket mer att säga för denna gången, Innsbruckguiden önskar en riktigt God Jul och ett lyckosamt Gott Nytt År!

https://www.youtube.com/watch?v=TPyRaJkY1ZQ