Det nya året har firats in , januari har snart kommit till sin ände och nu blickas det snart framåt mot våren och alla nya äventyr som det nya året för med sig. Men än är vintern inte slut, även om dessa första månader av 2017 förutspås bli rekordvarma. Snön ligger ännu på och det åks skidor och slädar för fulla muggar, så vad kan man hitta på under februari månad för att ta tillvara på vintern så mycket som det bara går? Jo ännu finns det gott om möjligheter att jobba av julmaten och alla godsaker som man unnat sig under de mysiga julmarknaderna och julledigheten.

Första stora idrottsevenemanget går av stapeln den 8 – 19 februari i form av det stora internationella världsmästerskapet, 2017 BMW IBU World Championships Biathlon i Hochfilzen. Skidskyttar från hela världen (nåja, hela den skidåkande världen) kommer att samlas för att mäta uthållning och pricksäkerhet i jakten på förstapriset. Regionen har gjort betydande investeringar i anläggningar och bansträckning för att göra dessa evenemang så framgångsrika som möjligt. Mycket uppståndelse, spänning och underhållning väntas därför i samband med dessa 11 dagar, som kommer att utse de nyaste världsmästarna inom denna idrottsgren.

Bild av de BMW sponsrade världsmästerskapen i skidskytte, föreställande ett gäng pricksäkra damer i liggande skytteställning

Parallellt med skidskytte mästerskapen, så anordnas ännu ett intressant evenemang under den 11-12 februari i området kring St Johann in Tirol, inte alls långt från Innsbrucks och Hochfilzen. Evenemanget tillhör ett av de större österrikiska årliga idrottshändelserna och kan på sätt och vis kallas för Tyrolens egna lilla Vasalopp. Det internationella tyrolska Koasalauf hålls i två versioner, med en 28 km lång bana och en 50 km lång bana, som verkligen sätter åkarna på prov med sina omväxlande förutsättningar och topografiska variationer. Även barn har möjlighet att delta i loppet tack vare Mini och Super Mini Koasalauf. Distanserna är kortare, de varma energigivande dryckerna godare och lekmöjligheterna betydligt fler till antalet.

Bild av målgången vid Mini Koasalauf där ett barn precis har fullföljt skidloppet och hejas på av engagerade funktionärer

För de som vill testa sina gränser och rivstarta det nya året med sina nyårslöften om ett sundare liv finns alltså gott om möjligheter till att göra detta med bravur. Men om man bara är lite leksugen då? Varför ska alltid barnen ha det roliga, medan de vuxna bara ska stå och se på när de små liven roar sig i snön? Nej, någon måtta får det allt vara. I Tyrolen är livet inte riktigt som på alla andra ställen, här bejakas och uppmuntras lekfullhet, gott humör och äventyrslystnad, oavsett ålder och bakgrund. Så vad sägs om att ta en trevlig liten kälk tur?

Bild av familj och vänner som med gott humör och stora leenden glider ner för en av de många kälk banorna i området kring Innsbruck

Är det något som Tyroler borna älskar så är det vintern och friluftsliv, gärna i kombination med varandra. En vintersyssla som har en lång tradition i bergen är kälkar och allt skoj man kan ha med dem. Kälk-banor, eller rodel-banor som det också brukar kallas (Rodelbahn), finns utspridda lite överallt i bergen omkring Innsbruck. En beskrivning av några av de mer populära banorna kan man läsa här. Det finns allt från enklare öppna banor, till välbyggda och mycket snabba banor i form av ingenjörsritade konstruktioner med lutningar, som faktiskt är en välkänd vinter-OS gren. På samma sätt finns det också allt från enklare trä kälkar till avancerade rodlar byggda för minskad friktion och luftmotstånd som kan uppnå enorma hastigheter.

På de mer populära öppna banorna finns möjligheten att vandra upp, eller att ta en lift för en snabbare och bekvämare tillgång, som även ger fler nedfarter under en och samma dag. Ett bra exempel på detta är Juifenalm banan som är en av de mer populära kälkbanorna i området. Såväl den officiella hemsidan och wiki sidan som håller koll på banans status med snöskick, framkomlighet, tillgänglighet etc. är visserligen skrivna på tyska, men det går bra att översätta om man använder Google Translate eller genom en plugin till webbläsaren (Google Chrome har denna funktion inbyggd). I denna officiella Innsbruck Blogg kan man läsa och se mer om upplevelsen. Vi rekommenderar starkt att alla som befinner sig i närheten av Innsbruck eller Tyrolen under vintertid ger kälk-åkandet en chans, eftersom det är starkt beroendeframkallande och framförallt vansinnigt underhållande. Har man nyårslöftet om mer motion i bakhuvudet, så kan det vara bra att känna till att det finns riktigt långa fina banor att vandra upp för, för en väldigt behaglig och välförtjänt belöning i form av en spännande och fantastiskt rolig nedfart.

Lycka till och ha det så härligt ute i snön medan det varar. Glöm inte att våren kommer snart, så passa på och njut av det fantastiska vinterlandskapet som Innsbruck har att erbjuda.