innsbruck_nov

Som vi nämnde i förra inlägget så är nu förberedelserna för vintersäsongen i full gång. Vädret har redan slagit om och i bergen börjar det nu bli minusgrader, jämfört med själva staden som normalt sett brukar vara några grader varmare. Men antydan till den första snön finns redan, så snöspridarna och snökanonerna kommer snart att vara igång dygnet runt för att hjälpa moder natur med snötäcket inför skidåkningen. Det kommer som vanligt att ta lite tid innan pistmaskinerna kan sättas i arbete, men förhoppningsvis blir det snart några snöfall som gör sitt för att snabba upp processen. Det är självklart inte bara turister som längtar efter att skidanläggningarna ska öppna, då lokalbefolkningen också är entusiastiska skidåkare. Konstigt vore det väl annars, om man bor på en så underbar plats som Innsbruck.

Om man är nyfiken på hur det går med vädret och skidbackarna, så finns det faktiskt en hel del webcams utplacerade runtomkring i staden och vid skidanläggningarna. De strömmade videoklippen visas med ca 10-15 minuters fördröjning. Genom att besöka den lokala informations siten för staden och dess möjligheter, så kan man genast se vad som pågår i omgivningen. Klicka på bilden nedan för att komma till webcam avdelningen.

Men det finns väldigt mycket mer än bara skidåkning i en centraleuropeisk kulturrik stad som Innsbruck. I förhållande till ortens storlek och invånarantal så finns det massvis med regelbundna kulturella aktiviteter som konserter, teaterföreställningar, utställningar och mycket mer. En stor del av dessa aktiviteter samlas givetvis på olika lokala hemsidor för att såväl turister som lokalinvånare ska kunna hålla koll på vad som händer. Innsbrucks officiella hemsida, som även har webcam strömmarna (länkat ovan) listar ett brett utbud av såväl sportevenemang som kulturella tillställningar, evenemang som de känner kan ge en bra bild av vad Innsbruck har att erbjuda. Det finns även andra sidor som samlar information från hela Tyrolen, exempelvis www.tyrol.tl som är en alldeles utmärkt källa för personer sugna på upptäcktsfärder runt om i landskapet och till närbelägna bebyggelser.

Inför en resa eller semester kan man på så vis försäkra sig om att välja rätt tid för att ha gott om underhållning och sevärdheter att besöka, t.ex. skrivs en hel del om den kommande julmarknaden och alla de festligheter som samlar Innsbruck borna kring julen varje år.

Innsbruck_christmas_old

En av Innsbrucks paradgrenar förutom den uppenbart lockande naturen är just de julmarknader som finns i och omkring staden varje år. Det handlar inte bara om försäljning under dessa marknader, utan de är också naturliga samlingsplatser för till exempel barnfamiljer pga. alla aktiviteter och spännande möjligheter som erbjuds under denna årstid. Det är en riktigt rejäl organisation vi talar om nu, som detta år inleds den 15 november och håller på ända till den 6 januari. Det finns faktiskt en hel kalender att undersöka för att hålla reda på alla öppettider, evenemang och tillställningar.

Innsbruck är verkligen en stad där julkänslan är en allmän angelägenhet och har man aldrig besökt staden under denna delen av vintern, så rekommenderas starkt att man planerar in det så snart som möjligt. Gärna tillsammans med vänner och familj, naturligtvis medtagandes så många barn som möjligt. En titt på den dedikerade hemsidan för julmarknaderna kan vara en god idé för att underlätta planeringen inför den oförglömliga resan.

innsbruck_christmas

Det var allt för denna gången, vi hoppas att vi har kunnat ge ett litet smakprov av vad som komma skall. Kanske kan man bara kika omkring lite på dessa sidor för att få lite inspiration till den egna julen på hemmaplan, som en uppvärmning kanske till nästa års julfirande i Innsbruck. Hur det än blir, så önskar vi en trevlig vinter med mycket snö och härlig stämning under det som är kvar av detta året. Ha det gott, så hörs vi snart igen!