Utdöda vildkatten tillbaka i Tyrolen

Vildlivet i både flora och fauna är minst sagt unikt i Tyrolen. Du hittar hundratals olika däggdjur av klass som vissa bara finns i just Alperna. Bockdjur som gems, stenbock, rådjur, kronhjort och dovhjort finns i starka stammar. Här är gemsen och stenbocken speciella då de idag bara finns i starka tillstång i alperna. Av mindre däggdjur återfinns murmeldjur, alpsalamander, rödräv, grävling, hermelin och mårdar. Fågellivet i Tyrolen är även det av en minst sagt speciell karaktär. Rovfåglar som kungsörn och ett flertal andra örnarter, men även falkar och vråkar finns närvarande. Den mest speciella fågelsorten i alperna är dock Lammgamen som blev utrotad men är nu återplaserad och har en stam på runt 20 individer.

Större rovdjur såsom lodjur och björn har tidigare varit utrotade men har tagit sig tillbaka och har idag mindre populationer i området. Det kanske mest spännande fyndet på senare i alpregionen är dock en vildkatt som tidigare klassats som utdöd har i början på året återfunnits. Katten lever på altituder över 1.100 meter över havet i bergsmiljö. Katten som tros ha varit utdöd från 1950-talet fångades av en jägare i en fälla i bergen. Jägaren fick med sig några hårprover innan han släppte lös katten igen vilket skickade till undersökning till Innsbruck Alpine Zoo där det konstaterades att det var just den ”utdöda” vildkatten som återkommit till Alperna. Man hoppas nu att katten ska kunna skapa en starkare stam i området och åter bli livskraftig.

Sommaren är en perfekt tid att vandra i alperna och se dessa djur i det vilda. Har du kanske inte möjligheten att bege dig ut på en lång vandring så kan du kika in på alp-zoo’t som finns i Innsbruck. Detta är ett zoo som fått extremt bra recensioner av både gäster och djurexperter. Klicka dig in här för att läsa mer om det.