Goldenes Dachl in der Altstadt von Innsbruck, Tirol, Österreich

2582Huset som förgylls med det Gyllne taket uppfördes redan under 1400-talet av Hertig Fredrik IV för att användas som resident för den tyrolska kejsaren. I slutet av 1400-talet så använde byggnaden av kejsaren Maximillian I för att beskåda olika turneringarna, festivaler och andra event från balkongen. I början av 1500-talet så hade de 16 meter breda taket förgyllts cirka 2 700 kopparplattor för att fira sitt bröllop med Bianca Maria Sforza. Tvivlar säger att förgyllningen av taket gjorde för att tysta alla tvivlar om en ekonomisk kris. Vad har du för teorier själv?

Om du befinner dig på ett café eller en restaurang i gamla stan så kommer din blick dras till de glimrande taket som ramas in perfekt av de vita tyrolska byggnaderna och Alperna som ståtligt reser sig bakgrunden. Det är en idyll som saknar motstycke.

När du väljer sakta mer säkert att smyga fram mot taket så kommer du på undersidan av taket se målningar som som skildrar händelser i Maximillians liv. Den mest omtalade bilden är när Maximillian står mellan sina två fruar. Anledningen till att Maximillian lät denna målning avbildas var för att han inte ville söta sig med de allierade från sitt första äktenskap med Maria av Burgund.

Det finns museum där du bland annat får lära dig om byggnadens historia. På museet finns det även utställningar om hur livet var när de Gyllne Taket byggdes. Om du har barnen med dig så finns det även en avdelningen för dem på museet där det kan ha riktigt roligt.

Glöm inte bort att stanna till när du kommer till burspråksfönsterna utsikten är förtrollande magisk. Om du vill ha den perfekta bilden på de Gyllne Taket så är det den bästa tidpunkten är att ta den på dagen för då glimra det från solen.