Det var inte alls så länge sedan som skidbackarna, liftarna, kabel-vagnarna och rodel banorna var fullständigt smockade med glada vinter-resenärer i områdena kring Innsbruck. Nu känner man dock av de betydligt varmare temperaturerna och det är därför dags att acceptera tanken på att den inte alls långa vintern nu faktiskt är över. Underbart är kort sägs det, men det finns faktiskt en annan sida av myntet också.

Den finaste tiden på året att vistas i Innsbruck med omnejd är naturligtvis vintern och inte minst julmarknaderna innan jul. De österrikiska alperna är ett riktigt vinter paradis, men allt det fina som området har att erbjuda slutar verkligen inte där. Det, om något, blir man varje år påmind om i veckorna kring påsken.

Det är såhär års som man inser att det finns ett vackert solstrålande liv även utanför skidbackarna, där man inte längre behöver gå klädd som en eskimå. Stadens och närbelägna byars torgar vaknar till liv, uteserveringarna öppnas upp och plötsligt är våren här! Barn springer nu och leker i solen, glatt plaskandes vid fontänerna och med lite mer uppsluppna föräldrar som inte längre behöver oroa sig lika mycket för varma kläder, skidhjälmar och eventuella olyckor i pulkabackarna.

Det är verkligen som att påsken blir en högtid där stadens invånare sätter punkt för den gångna vintern och ser fram emot den kommande sommaren. Våren är årstiden då alla varma vinterkläder hängs undan, alla gladare och färggranna vårkläder plockas fram, samt när cyklarna får sig en årlig översyn och däcken pumpade. Nu är det dags för torgfika, solskens luncher och så snart snötäcket försvunnit så blir det dags för utflykterna i bergen.

Nere i Innsbruck kan man räkna med temperaturer uppåt 18 grader till påsken, medan läget uppe i bergen släpar efter lite med bara ett par futtiga plusgrader. Men det kanske är lika bra att inte all snö smälter med detsamma, då det förmodligen skulle orsaka en hel del översvämningar. Det vore kanske inte så lyckat, med tanke på att Innsbruck borna givetvis ställer upp en ny marknad lagom till påsken. Innsbruck är ju som bekant de många marknadernas paradis, så naturligtvis behöver påsken firas in på rätt sätt.

Har man möjlighet att ta en sväng förbi i påsk, så kan vi bara rekommendera möjligheten att jämföra med hur det såg ut för bara 5-6 veckor sedan. Så snart marken har torkat ordentligt, så är det återigen full fart vid kristallutställningen hos Swarowski Kristallwelten i Wattens, bara ett stenkast från Innsbruck. Det är ett lämpligt resmål att besöka för barnfamiljer, med många fina saker att göra och beskåda. Förmodligen med ytterligare spännande upplevelser kring påsken. Tyrolen har så mycket mer att erbjuda än bara vinterupplevelser. Det här är ett land där alla kan hitta något att göra året runt. Det här är Innsbruck.